Shop en betaal veilig online

Ruime voorraad

Gratis bezorging vanaf €200

Professioneel advies

Legionellabestrijding

Johan-legt-uit-legionella-bestrijding

Werkwijze voor het bestrijden van de legionellabacterie in drinkwaterleidingen

De legionellabacterie kan ervoor zorgen dat mensen flink ziek worden. Wanneer u legionellabacteriën aantreft in uw organisatie, dan wilt u hier natuurlijk zo snel mogelijk van af. Tevan is specialist op het gebied van legionellabestrijding. We adviseren u dan ook graag over welke producten en methoden u nodig heeft voor het bestrijden van legionellabacteriën.

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie waar mensen licht tot ernstig ziek van kunnen worden. In zeer ernstige gevallen kan legionella zelfs dodelijk zijn. Wanneer u een legionella besmetting constateert, is het dan ook van belang om dit zo snel mogelijk te bestrijden. Legionellabacteriën bevinden zich in water en worden gevaarlijk als ze zich gaan vermenigvuldigen. Legionella vermenigvuldigt zich sterk in stilstaand water tussen de 25 en 50 graden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sanitaire faciliteiten die weinig gebruikt worden of plekken waar water langdurig stil blijft staan.

Hoe bestrijdt u legionella?

Wanneer u een legionellabesmetting heeft in uw waterleidingen of – tanks, dan is het van groot belang om dit zo snel mogelijk te bestrijden. Dit doet u aan de hand van reiniging en desinfectie. Tevan heeft voor u professionele producten ontwikkeld, speciaal voor het bestrijden van legionella. Hieronder adviseren we u over het proces van legionella bestrijding.

Reiniging en desinfectie waterleidingen

Bij stromend water is er sprake van kalkafzetting. Deze opbouw van kalklagen vormen een perfecte voedingsbodem voor legionella en andere ongewenste micro-organismen. Regelmatig ontkalken is dus van groot belang bij het vermijden van legionellabacteriën.

Door te desinfecteren neutraliseert u micro-organismen en brengt u deze tot een aanvaardbaar niveau. Een desinfectiemiddel reinigt echter niet, waardoor een goede reiniging voorafgaand aan het desinfecteren essentieel is.

Drie pijlers van legionella bestrijding

1Inwerktijd
Hanteer altijd de inwerktijd die staat aangegeven in het wettelijke gebruiksvoorschrift. Alleen zo bent u gegarandeerd van een effectieve reiniging en desinfectie.

2Dosering
Alleen met de juiste doseringen bent u verzekerd van een optimale werking van de middelen. Hanteer daarom altijd de doseringen die in het gebruiksvoorschrift staan.

3Controle
Om zeker te zijn van een goede reiniging en desinfectie is controle noodzakelijk. Met behulp van pH- en peroxidemeetstrips controleert u eenvoudig of alle tappunten goed gereinigd en gedesinfecteerd zijn.

Reiniging en desinfectie waterleidingen

Stap 1 > Reiniging

Met behulp van onze snelontkalker Tevan Gastroline 7 zorgt u ervoor dat kalk-, ijzer- en mangaanafzetting opgelost wordt. Controleer bij ieder tappunt de aanwezigheid van de snelontkalker met behulp van pH-meetstrips. Daarna gaat pas de inwerktijd in.

Stap 2 > Spoelen na reiniging

Door grondig te spoelen zorgt u ervoor dat alle losgekomen vervuiling via de tappunten uit de leiding stromen. Controleer bij ieder tappunt of de snelontkalker volledig uit de leiding is gespoeld met behulp van pH-meetstrips.

Stap 3 > Desinfectie

Desinfecteer de leidingen met Tevan Panox. Houdt u zich hierbij altijd aan het wettelijke gebruiksvoorschrift met betrekking tot dosering en inwerktijd. Controleer bij ieder tappunt op de aanwezigheid van Tevan Panox met behulp van de peroxidemeetstrips.

Stap 4 > Spoelen na desinfectie

Spoel de leidingen nogmaals grondig door, zodat alle afgedode micro-organismen de leidingen uitstromen. Doe dit via alle tappunten.

Stap 5 > Eindcontrole

Controleer bij ieder tappunt op aanwezigheid van waterstofperoxide met de peroxidemeetstrips. Blijf spoelen tot de waterstofperoxide volledig uit de leiding verdwenen is.

Producten voor legionella bestrijding

Tevan Gastroline 7

Zeer krachtige snelontkalker op basis van natuuridentieke zuren. Geschikt voor het verwijderen van kalk- en ijzeraanslag. Met KIWA ATA certificaat voor toepassing in drinkwater.

Tevan Panox

Hoog geconcentreerd desinfectiemiddel op basis van waterstofperoxide en perazijnzuur. Specifiek toegelaten voor desinfectie van drinkwaterinstallaties door Kiwa-ATA.

Tevan Desinfectiebox

De Tevan desinfectiebox bevat een motor gedreven membraanpomp die de desinfectiemiddelen voor u doseert. De box is gemaakt uit chemisch resistent materiaal, waardoor u geen problemen ondervindt met corrosieve of agressieve vloeistoffen. Verder bevat de desinfectiebox een watermeter met flowmeter. De doseerpomp meet de exacte hoeveelheid water die passeert en past de slagfrequentie hier automatisch op aan. Dit maakt de Tevan desinfectiebox bijzonder eenvoudig en betrouwbaar in gebruik. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van onze vertegenwoordigers.