Nieuwe precursoren wetgeving

Europese wet precursoren voor explosieven aangescherpt

Vanaf 1 februari 2021 gaat de nieuwe Europese wetgeving in voor het verkopen van precursoren. Dit is het gevolg van terroristische aanslagen die zijn gepleegd met behulp van precursoren van explosieven. De Europese Unie heeft daarom een nieuwe regelgeving ontwikkeld, die Tevan hieronder uitlegt.
Johan-legt-uit-precusoren

Wat zijn precursoren voor explosieven?

Precursoren voor explosieven zijn grondstoffen die gebruikt kunnen worden om explosieven te maken.Binnen de nieuwe regelgeving gaat het om een lijst met stoffen, die binnen de grenswaarde gebruikt kunnen worden voor het creëren van explosieven. Deze grondstoffen zijn via de handel verkrijgbaar, waardoor het belangrijk is dat er geregistreerd wordt wie deze producten koopt en wat hiermee gedaan wordt.

Wat wordt er geregistreerd?

Om te voldoen aan de Europese wetgeving is Tevan verplicht om de gegevens van onze klanten te registreren. Het gaat hierbij alleen om de klanten die producten bestellen die vallen onder de wetgeving voor precursoren van explosieven. Tevan moet de volgende gegevens verzamelen:

  • Gelding identiteitsbewijsnummer
  • Bedrijfsactiviteit
  • Naam en adres van de onderneming
  • Beoogd gebruik van het product

Welke Tevan producten vallen hieronder?

De nieuwe wet precursoren voor explosieven is niet van toepassing op al onze producten. Onze producten die vallen onder deze nieuwe wetgeving zijn de Tevan Panox en de Tevan Panox 1816. Deze producten bevatten namelijk meer dan 12% waterstofperoxide. Iedereen die deze producten koopt, is dan ook wettelijk verplicht om een verklaring in te vullen.

Het verwerken van uw gegevens

Tevan is wettelijk verplicht om deze gegevens te registreren en 18 maanden te bewaren. Deze gegevens worden jaarlijks gecontroleerd. Verder is het belangrijk dat u doorgeeft wanneer de contactpersoon binnen uw organisatie verandert, zodat de gegevens bijgewerkt kunnen worden.

Ook een vraag voor Johan? Stel deze hier en wie weet beantwoordt hij deze in het volgende artikel!