Shop en betaal veilig online

Ruime voorraad

Gratis bezorging vanaf €200

Professioneel advies

Voedingsindustrie

Reiniging en desinfectie in de voedingsindustrie

In de voedingsindustrie kan een slechte hygiëne grote gevolgen hebben. Er zitten dan ook strenge reguleringen en kwaliteitseisen aan het produceren van voedingsmiddelen. Om risico’s te verminderen is het van groot belang dat de hygiëne op peil wordt gehouden. Tevan helpt u hierbij door het aanbieden van de juiste middelen en methoden. Samen inventariseren we het werkgebied en de risico’s op het gebied van hygiëne. Zo zorgen we ervoor dat uw installaties schoon en vrij zijn van schadelijke bacteriën, schimmels en virussen.

Voedselveiligheid en hygiëne

Voedselveiligheid is enorm belangrijk binnen de voedingsmiddelenindustrie. Dit wordt bereikt door het gebruik van de juiste grondstoffen en hevige kwaliteitscontroles. Is er echter sprake van een slechte hygiëne, dan verminderd de voedselveiligheid alsnog. Jaarlijks vinden er dan ook een groot aantal incidenten plaats op het gebied van voedselveiligheid. Een goede reiniging en desinfectie is dan ook onmisbaar binnen ieder productieproces van voedingsmiddelen.

HACCP-systeem

HACCP is een methode waarmee gecontroleerd wordt of producten mogelijke risico’s vormen voor de gezondheid van consumenten. Binnen de voedingsindustrie is dit dan ook een bekend begrip. Bedrijven die voedsel produceren zijn namelijk verplicht om een HACCP-systeem te implementeren. Tevan heeft daarom de producten ontwikkeld voor het reinigen in voedselomgevingen, die perfect toepasbaar zijn binnen ieder HACCP-systeem.

Biofilm in voedselproductie

Bij het produceren van voedsel ontstaat vaak biofilm. Biofilm is een broeinest van bacteriën die zich op oppervlakken vormt. In de voedingsindustrie gebeurt dit bijvoorbeeld in koelsystemen, bewaarbakken of leidingen. Biofilm verslechtert de kwaliteit en uiterste consumptiedatum van voedingsmiddelen en heeft dan ook grote gevolgen op het productieproces. Biofilm is lastig om te verwijderen. Het is daarom ook belangrijk om te zorgen voor een goede reiniging en desinfectie, om de ophoping van biofilm zo veel mogelijk te voorkomen.

Wet- en regelgeving voedingsindustrie

Bij het produceren van voedingsmiddelen komen veel wetten en regels kijken. Zo is er bijvoorbeeld de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, die controles uitvoert op het gebied van voedselveiligheid. Verder moeten producten geregistreerd worden, zodat alles traceerbaar is. Mocht er dan een bacterie ontdekt worden in een bepaald ingrediënt of product, dan is meteen duidelijk welke overige producten hier ook mee besmet zijn. Aan keurmerken is vaak te zien aan welke eisen voedingsmiddelen voldoen.

Meetbaar schoon in de voedingsindustrie

Een productieomgeving kan er schoon uit zien, maar niet hygiënisch schoon zijn. Om zeker te zijn van een hygiënische omgeving is het van belang om de resultaten te meten en monitoren. Tevan helpt u met het vinden van de juiste middelen en methoden, waardoor u eenvoudig de resultaten meetbaar kunt maken. Zo werken we samen aan zorgeloos schoon.