Verschil tussen sprayen en foggen

Desinfecteren met sprayen of foggen

Het gebruik van foggen voor desinfectie is iets wat steeds vaker naar voren komt. Maar hoe werkt foggen nu eigenlijk? En wat is het verschil tussen sprayen en foggen precies? Johan legt hieronder aan u uit op welke manier u het beste kunt desinfecteren. Hierbij is uw situatie bepalend voor de keuze tussen foggen en sprayen.

Wat is sprayen?

Door te sprayen vormt er een (kleine) druppel die op het oppervlak terecht komt. Hierdoor wordt het oppervlak nat. Het oppervlak dat u wilt desinfecteren moet nat blijven tot de inwerktijd voorbij is. Alleen zo zorgt u ervoor dat een oppervlak effectief gedesinfecteerd is. De inwerktijd hangt af van het desinfectiemiddel en is terug te vinden in het wettelijk gebruiksvoorschrift.

Wat is foggen?

Wanneer u gaat foggen, vormt u met een machine deeltjes die zo klein zijn dat ze in de lucht blijven zweven. In tegenstelling tot sprayen, is er bij foggen sprake van een “droge” desinfectie. Met foggen kunt u eenvoudig een hele ruimte desinfecteren. Hierbij is het van belang dat u de ruimte niet betreedt tijdens de behandeling.

Wanneer gebruikt u wat?

Of u gaat sprayen of foggen, is afhankelijk van uw situatie. Wanneer u plaatselijk wil desinfecteren, dus bijvoorbeeld alleen oppervlakken die veel aangeraakt worden, maakt u gebruik van sprayen. Wanneer u een hele ruimte wil desinfecteren, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, kiest u voor foggen. Zo desinfecteert u namelijk ook de oppervlakken waar u met sprayen niet of moeilijk bij kunt komen.

Nat vs. droog desinfecteren

Wanneer u gaat desinfecteren, is het belangrijk dat u goed nadenkt over of u nat of droog gaat desinfecteren. Gaat u sprayen, dan gaat u nat desinfecteren. Hierdoor moet u rekening houden met bijvoorbeeld elektronische apparatuur die in de ruimte staat. Wanneer u gaat foggen, is er sprake van ‘droge’ desinfectie. Hierdoor kan alle elektronische apparatuur gewoon blijven staan in de te behandelen ruimte.

Grootte van de deeltjes

Het verschil tussen sprayen en foggen wordt voornamelijk bepaald door de grootte van de deeltjes. Bij sprayen zijn de deeltjes minimaal 50 micrometer groot. Hierdoor vallen ze naar beneden en komen ze terecht op het oppervlak. Bij foggen zijn de deeltjes kleiner dan 50 micrometer. Hierdoor blijven ze in de lucht zweven en wordt het oppervlak niet nat.

Sprayen versus foggen

Desinfectie door sprayen

 • Handmatig desinfecteren
 • Natte desinfectie
 • Plaatselijke desinfectie
 • Desinfectiemiddel komt op het oppervlak terecht
 • Deeltjes groter dan 50 micrometer
 • Komt niet verder dan 0,5 meter

Desinfectie door foggen

 • Machinaal desinfecteren
 • ‘Droge’ desinfectie
 • Ruimtebehandeling

 • Desinfectiemiddel blijft zweven in de lucht

 • Deeltjes kleiner dan 50 micrometer

 • Komt in alle kieren en gaten

Veiligheid

Wanneer u gaat desinfecteren, is het belangrijk dat u de veiligheidsvoorschriften leest en hanteert. Gebruik alleen desinfectiemiddelen met een officiële toelating van het Ctgb. Bij foggen is het belangrijk dat zowel het desinfectiemiddel als de machine een toelating heeft voor gecombineerd gebruik.

Ook een vraag voor Johan? Stel deze hier en wie weet beantwoordt hij deze in het volgende artikel!