Desinfecteren met quats

Nadelen van quats voor oppervlakkendesinfectie

In onze nieuwe rubriek ‘Johan legt uit’ behandelen we verschillende onderwerpen op het gebied van reiniging en desinfectie. Hieronder legt Johan uit wat de nadelen zijn voor het desinfecteren van oppervlakken met Quats. 

Wat zijn Quats?

Een Quat is een vloeibaar desinfectiemiddel op basis van quaternair ammoniumverbinding. Quats breken een groot aantal micro-organismen af en worden dan ook vaak gebruikt voor het bestrijden van bacteriën en schimmels. Het gebruik van Quats heeft echter een aantal nadelen, die in dit artikel uitgelegd worden.

Waar worden Quats voor gebruikt?

Quats worden vaak gebruikt voor het bestrijden van schimmels en bacteriën in de sport- en recreatiesector. Denk bijvoorbeeld aan het desinfecteren van fitnessapparatuur of het schimmelvrij maken van douches in zwembaden. Dit is echter niet altijd de beste manier van desinfecteren. Tevan legt in 5 stappen uit wat de nadelen zijn van Quats als oppervlakkendesinfectie.

5 stappen van Quat desinfectie

Johan-legt-uit-quats-nadelen

Neutrale vetten en oliën hechten zich aan oppervlakken. Hierdoor wordt het oppervlak ruw en kan vuil zich nog beter aanhechten.

Afwisselende lagen van vuil en vetten bouwen zich op, waardoor ze steeds lastiger te verwijderen zijn met reinigingsmiddel. Micro-organismen vormen zich in de hechtlaag.

Desinfectie met Quats zorgt ervoor dat Quats de micro-organismen inkapselen. De Quats hechten zich echter ook aan het oppervlak, waardoor er een extra laag boven de hechtlaag komt.

Het is nu bijna onmogelijk om met water te spoelen, waardoor het oppervlak steeds gladder wordt.

De micro-organismen die overleven worden immuun voor Quats en gebruiken deze nu als voedsel.

Welk desinfectiemiddel werkt wel?

Tevan Panox breekt micro-organismen af, in plaats van ze in te kapselen. De hechtlaag komt hierdoor los van het oppervlak en is eenvoudig weg te spoelen met water. Hierdoor heeft u weer een hygiënisch en veilig oppervlak.

Wat is Tevan Panox?
Tevan Panox is een hoog geconcentreerd desinfectiemiddel op basis van waterstofperoxide en een laag gehalte perazijnzuur met speciale “wetting agents”. Bestemd voor het desinfecteren van oppervlakken, apparatuur, gebruiksvoorwerpen, leidingen, buizen, watertanks en ruimten. Toepasbaar in onder andere de drinkwatersector (legionellabestrijding), zwembaden, openbare gezondheidszorg, en de veterinaire sector. Toelating in PT02, PT03 & PT04.

Ook een vraag voor Johan? Stel deze hier en wie weet beantwoordt hij deze in het volgende artikel!