Wat is een toegelaten biocide?

Johan legt uit: Toelatingen voor biociden

Tegenwoordig zijn er veel verschillende desinfectiemiddelen op de markt. Deze desinfectiemiddelen zijn daarentegen niet allemaal geschikt voor dezelfde toepassingen. Verder is er een tijdelijke vrijstelling, waardoor er producten op de markt zijn zonder wettelijke toelating. Johan legt uit wat het verschil is tussen toegelaten en niet-toegelaten desinfectiemiddelen en hoe u deze kunt herkennen. 

Wat is het Ctgb?

Het Ctgb is het College voor de toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Deze organisatie beoordeelt of biociden veilig zijn voor mens, dier en milieu voordat ze worden verkocht. Desinfectiemiddelen mogen alleen verkocht worden met een toelatingsnummer van de Ctgb.

Wat zijn biociden?

Een biocide is een stof of mengsel met minimaal één werkzame stof, dat bestemd is voor het vernietigen, onschadelijk maken of voorkomen van schadelijke en/of ongewenste micro-organismen. Er zijn 22 verschillende soorten toepassingen voor biociden. Zo is er een bactericide, voor het afdoden van bacteriën, een fungicide voor het afdoden van schimmels en een virucide voor het afdoden van virussen.

Officiële toelatingen voor biociden

Hoe herken je een toegelaten middel?

Een toegelaten desinfectiemiddel herkent u aan het 5-cijferige toelatingsnummer met een N. Zo is het toelatingsnummer voor Tevan Panox 300 bijvoorbeeld 14798N. Dit nummer staat vermeld op de verpakking, maar kunt u ook terugvinden in de database van het Ctgb. In deze database vindt u niet alleen de toelatingsnummers, maar ook het wettelijk gebruiksvoorschrift van een biocide.

Wettelijk gebruiksvoorschrift

In het wettelijk gebruiksvoorschrift van een biocide staat beschreven in welke toepassingsgebieden en op welke manier een biocide gebruikt mag worden. Zo zijn sommige biocides wel geschikt voor het afdoden van bacteriën en schimmels, maar niet voor het afdoden van virussen. Bekijk daarom voor u een desinfectiemiddel koopt of het product geschikt is voor uw situatie.

Toepassingsgebieden voor desinfectiemiddelen

Desinfectiemiddelen worden ingedeeld in verschillende toepassingsgebieden. Bij Tevan hebben we een toelating in PT02, PT03 en PT04. Binnen deze toepassingsgebieden zijn er verschillende toepassingen en doelorganismen waarop de biociden beoordeeld worden.

PT02 – Oppervlakkendesinfectie

PT03 – Veterinaire hygiëne

PT04 – Voedingsindustrie

Dit toepassingsgebied staat voor het desinfecteren van oppervlakken. Toepassingen binnen PT02 zijn bijvoorbeeld oppervlakken in zwembaden, gezondheidszorg, industrie en laboratoria en ruimten voor het verblijf van mensen. Doelorganismen die hier invallen zijn bacteriën, gisten, schimmels en virussen.

Dit toepassingsgebied staat voor veterinaire hygiëne-doeleinden. Toepassingen binnen PT03 zijn het bestrijden van bacteriën, gisten, schimmels en virussen op oppervlakken in dierenverblijfplaatsen en andere veterinaire ruimten.

Dit toepassingsgebied staat voor desinfectie in de voedingsindustrie. Toepassingen binnen PT04 zijn bijvoorbeeld het desinfecteren van drinkwatersystemen, installaties in de voedingsindustrie en het desinfecteren van oppervlakken die in aanraking komen met voedsel en grondstoffen voor voedsel. Doelorganismen die hier invallen zijn bacteriën, gisten, schimmels en virussen.

Europese toelating

De Ctgb beoordeelt toelatingen voor biociden in Nederland. Via ECHA, de Europese instantie die toelatingen op Europees niveau beoordeelt, heeft Tevan daarom een Europees dossier ingediend. Hiermee wil Tevan de Panox desinfectiemiddelen gaan verkopen door heel Europa.

Risico’s van niet toegelaten middelen

Wanneer u een niet (of tijdelijk) toegelaten middel gebruikt voor het desinfecteren van bijvoorbeeld oppervlakken, brengt dit verschillende risico’s met zich mee. Zo bent u nooit zeker welke schadelijke micro-organismen worden afgedood door het desinfectiemiddel. Hierdoor weet u dus niet of u effectief desinfecteert. Verder is het niet zeker welke schade er kan ontstaan aan uzelf of uw omgeving bij het gebruik van niet (of tijdelijk) toegelaten middelen.

Veilig desinfecteren

Tevan Panox 300 is een gebruiksklaar desinfectiemiddel, dat geschikt is voor het afdoden van bacteriën, gisten, schimmels en virussen. Bij gebruik volgens het wettelijk gebruiksvoorschrift desinfecteert u met Tevan Panox 300 veilig en risicovrij. Panox 300 is te gebruiken in alle toepassingsgebieden die hierboven zijn beschreven. Het is een milieuvriendelijk product met als enige residuen water, CO2 en zuurstof. Bewuster bestaat niet!

Kiwa-ATA gecertificeerd: K83315/02

Ctgb Toelatingsnummer:
14798N

Halal-gecertificeerd: 1051050729/02

EU-dossier EU UA APP-nr: BC-SB034343-54

Ook een vraag voor Johan? Stel deze hier en wie weet beantwoordt hij deze in het volgende artikel!